1941 MIKULÁS- NYIKOLÁJ

2011/11/24. - írta: Emilke mesél

..............Sztálin beszél !

..............Sztálin beszél !

.. „Elvtársak !

..Vöröskatonák és vöröstengerészek, parancsnokok és politikai megbízottak, partizánok és partizánnők! Az egész világ szeme rátok szegeződik, bennetek látja azt az erőt, amely a német területrablók haramiabandáját meg tudja semmisíteni. Európa német hódítok igája a lá került, leigázott népei rátok szegezik tekintetüket, bennetek látják felszabadítóikat. „

1941 november 7. Moszkva. Sztálin beszél. Az orosz nép szalmával, náddal fedett, nyomorúságos faházaiban a rádiók körül ülnek és hallgatják.

..A német propaganda hiába harsogja, hogy Moszkva elesett. MOSZKVA áll! Nyevszkij, Donkov, Pozsarszkij, Szuvorov, Kutuzov! Az orosz büszkeség fellángolt.

..Sztálin beszél. Az égen légvédelmi ballonok erdeje, a légvédelmi ágyúk dörögnek és a páncélosok lánctalpai csikorognak a Krasznaja Plosagy kockakövein, a díszlépés dübörög és a katonák mennek a frontra egyenesen. A rádióban hallják a dörrenéseket, anyák zokognak, ifjú nők, leányok, aki már soha nem fogják látni párjukat, akik még a sírt sem látogathatják és az égre száll a nép sikoltása, haragos üvöltése.

..November 7-én Guderián feljegyzi: Megtörténtek az első súlyos fagyási sérülések. 3 héttel előbb még panaszkodik, hogy az októberi esők áztatta mezőkön páncélosai elsüllyednek a sárban, várja a fagyok beköszöntét. November 17-én már panaszkodik. „Csak igen lassan közeledünk végcélunk felé ebben a kegyetlen fagyban, amikor minden csapat hihetetlen utánpótlási nehézségekkel küzd. A vasúton történő lőszerszállítás egyre nehezebb...Gépkocsijaink üzemanyag nélkül nem tudnak mozogni... ...Gyalogságunk harcképessége oda van...”

A kegyetlen fagy kegyetlen meglepetéssel szolgál. November 17-én szibériai csapatok tűnnek fel és vasúton Rjazanyba és Kolomnába érkeznek a tartalékok. Az oroszok ellenállása egyre keményebb. A tábornokok tudják. Ők szakemberek, katonák. Hans és Stefán nekirohan Páveléknak, mert fűti a nagyfene indulat és Gréti messze van. De az orosz asszonyoktól rabolt sálak és kendők mögé vackolja magát a csikorgó hideg elől. A Winterfritzen röhög a világ, nyakában ezüstrókával és köpenye felett vastag kötöttkendővel, kezében a befagyott géppisztollyal és gyalog szalad, mert autóikban nincs benzin.

...A Mikulás puttonya tele volt meglepetéssel. December 5-éről 6-ára virradóra Kalinyintól Jelecig, 900 km-en megdördültek az orosz ágyúk. A halott hadsereg, a levert ország felüvölt és iszonyatos hangon dörgi túl az

ágyúk és tankok dörejét. Északon és délen közel 300 km-el vetették vissza az ellenséget, csak a közép hadseregcsoport tartotta állásait Rzsev-Gzatszk-Vjazma háromszögben, de fenyegetetten a bekerítéstől.

Hitler tisztogatást tartott a tábornoki karban. Személyesen vette át a főparancsnokságot és ettől a perctől kezdve a németek sorsa megpecsételődött.

...Megjött a Mikulás. Hóval, széllel és hideggel. December 4-én Guderián írja, mínusz 31 C, 5-én mínusz 68 c . Még ha valamicskét el is nézett, bizonyára akkor is hideg volt.

...A Nagy Honvédő Háború Története hat kötetes munka.

Még az elején járunk.

...Moszkva utcáin apró kis lovak húzzák a trojkát, szőrükön deresre fagy a lélegzet, a Bolsojban nincs fűtés, de Moszkva utcáit az ellenség nem taposta!

...Ki gondolta volna, fél éve kezdődött a háború és egymilió német már keletről soha nem tér vissza, anyák százezrei, lányok százezrei és gyerekek százezrei merednek a semmibe,

...fiam, kedvesem, apa, férjem !

...mein Sohn, meine Liebe, mein Vater, mein Mann!

.és egy hatalmas ország zokog : Moja Dorogaja, moj dorogij

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shakespeare.blog.hu/api/trackback/id/tr318315616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

60145 2011.11.25. 05:39:18

Nem ez a lényeg, de nekem, valamiért most ez tetszett: "Személyesen vette át a főparancsnokságot és ettől a perctől kezdve a németek sorsa megpecsételődött."

58395 2011.11.25. 09:38:18

És mindig vannak nemzetek, akik megpróbálják... Pontosabban, mindig állnak elő a nemzetekből, akik megpróbálják...:-(((

69910 2011.11.25. 11:58:53

Shakespeare, '41 ben te öt éves voltál, én 17. Én a hat év háború alatt, végigkísértem az összes megjelent hadijelentést az újságokban. A moszkvai csatát is. Persze, a mi oldalunkról nézve. S úgy végződött a moszkvai csata, hogy már-már elfoglalták a németek, s egyszer csak elhallgattak. nem esett többé szó róla. Majd csak később a sündisznó-állásokról. Azt írod, hogy Hitler főparancsnokká való önkinevezésével megpecsételődött a németek sorsa. Ezen Atlasz barátunk is fennakadt. Hidd el, Sztálin Hitlernél rosszabb főparancsnok volt. Dilettánsabb. Sztálin olyan stratégiai hibák sorozatát követte el, amelyekből egy is elég egy háború elvesztéséhez. S hogy nem vesztették el mégsem, az a szovjet nép, a szovjet katonák és a szovjet tisztek hazafiságán, kitartásán és antifasizmusán múlott. Sztálin, már a háborúra való felkészülésben elkövette a fő stratégiai hibák sorozatát. Pedig még főparancsnok sem volt. S elkövette '42 ben is, amikor nem hallgatott Zsukovra, Vaszilevszkijre, hogy Hitler délen fog támadni, s nem középen Moszkva irányába. Zsukov erről így ír megemlékezéseiben: Ha a déli front áttörésekor a hadműveleti mélységben, csak egy hadseregnyi (négy - hat hadosztály) tartalékunk lett volna, megállítottuk volna az offenzívát. De akár Hitler, akár Sztálin főparancsnoki kinevezését vizsgáljuk, annak nagy előnye is volt, mindkét fél háborújában. Ugyanis egyetlen kézben összpontosult minden intézkedési jog és lehetőség a front kiszolgálása érdekében. Nem csak a hadseregvezetés, hanem a hadseregek számára minden anyagi és emberi erő előteremtése is. A hadsereg- főparancsnokok, egyúttal az egész ország főparancsnokai is voltak. S ezt Vaszilevszkij vezérkari főnök is nagyra tartotta, -- szovjet részről, persze. Százados.

193225 2011.12.05. 15:07:35

41-ben7 éves voltam. Ilyenkor sok a két év..

CsipkeRózsa 2016.05.27. 18:37:11

@193225: akkor én sok voltam, éppen kettő.
süti beállítások módosítása