AZ ÚSZÓ1944 novemberében.

2011/12/26. - írta: Emilke mesél

....Enyhe december van.

....Enyhe december van.

..Nem volt egy szépség. Az arca kissé csontos volt, karjai egy gondolattal hosszabbak voltak a harmonikusnál, cipője is nagyobb volt, mint a többi lányé. Míg mindnyájan szögletesek voltak, nem tűnt fel senkinek. Együtt rohangásztak a fiúkkal, a folyóra jártak úszni és egyforma, lapos mellkasukról nem lehetett őket megkülönböztetni. A nyári melegben a pisilést is egyszerűen oldották meg, ott volt a folyó. Karjai, nagy lábfeje a vízben érvényesültek. Egyetlen gyerek sem úszott olyan jól, mint ő. Először csak kitartóan csápolta a vizet és mindnél tovább bírta. Ha megdicsérték, csak akkor látszott, hogy kissé szeplős bőre kipirul, fekete haja rakoncátlanul hullik a szemébe, akkor látszott, hogy lány. Aztán később máson is.

..A barátnője a legszebb volt az egész gyerekseregben. Fekete haja mint puha keret fogta körbe barna arcát, vékony csontján az alig elmúlt gyerekkor után feszes gömbölyödések támadtak és mindenféle titokzatos rejtelmeket ígértek.

..Mikor a gyerektestekből a női test megszületett, akkor is szívesen úszott. Alkalmazkodott a természetes korlátokhoz, de a mozgása mindig egy kicsit fiús maradt.

..Amikor 1944-ben a dunaszerdahelyi zsidókat, több mint 3 000-et elvitték, Pestre menekültek a barátnőjével.

..Hiányzott neki az úszás, a víz,...

Amikor úszott, a víz ölelte bőrét, a hullámok simogatták, vigyázott, hogy feje csak pillanatra emelkedjen ki a vízből, míg levegőt vesz. A hideg víz égette a bőrét, erőteljesen dolgozott lábaival, a kezeit alig tudta használni. Félt, fohászkodott az ismerős vízhez, dühödten, kétségbeesetten dolgozott. Még a fülében dübörgött a lövések csattanása, barátnője, az asszonyok, gyerekek sikolya, a férfiak jajszava, még bokájában, térdében volt az ugrás lendülete, csak karját húzta a vizes ruha súlya, szoknyája is kezdte lefelé húzni, de makacsul dolgozott, főként a lábaival. A víz felett fekvő köd barátságosan takarta az utána küldött golyók elől, mellette még fröccsent a víz, majd csend lett. Feje zúgott, könnyeit a Duna elmosta, hangtalanul, dühödten, ereje végső megfeszítésével dolgozott. Szédült, álmosodott, fázott, remegett, de valami csoda folytán mozogtak lábai, mintha valaki ütemesen rángatná, és egyszerre kezei alatt megérezte a víz alját.

.Már nem látott, már ziháló tüdejében alig volt levegő, már nem tudta, hogy mozog, köhögött, prüszkölt, reszketett, ….

.sötét lett. És csönd.

..A katona a parton lépegetett. Puskája a vállán, a folyó túlsó partján arra feljebb tompán dörgött a lég a ködben. Lába előtt, félig a vízben fekve egy női test hevert. Néha, mintha megmozdult volna. Lehajolt, megmozdította a testet és meghallotta a nyögést.

..Egy meleg kályha mellett kezdett magához térni. Érdes kezek dörzsölték testét, durva kendő bizsergette a bőrét, messziről elmosódott hangokat hallott. Végtagjait elengedte, ólmos fáradtság zuhant rá, köhögött, vizet köpött, meleg tea ízét érezte az ajkai között..

..Ezt a számot megnyerte. Csak félálomba tett néhány úszómozdulatot.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shakespeare.blog.hu/api/trackback/id/tr328315642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

58395 2011.12.26. 11:14:23

És ezt el akarják feledtetni velünk, degradálni akarják, bagatellizálni, és majdnem sikerül is nekik... Keresnek helyette más felelőst, aki másért felel, máskor....

14742 2011.12.26. 11:16:44

EGY! - a hányból is?!

193225 2011.12.26. 11:29:33

Vannak rondák, akik emlékeznek. A görög bölcsek azt mondták, "akit az Istenek szeretnek, azt megajándékozzák a felejtés tudományával". Talán igazuk volt. Talán tényleg bölcsek voltak. Talán. Talán? Gondoljátok, hogy nekem boldogság karácsony idején az emlékezés? Egyáltalán: a gondolkodás?

58395 2011.12.26. 11:49:00

Emilke, ha nem is boldogság, de szükségszerűség a gondolkodás... Vannak, akik nem tudnak létezni nélküle... Ugye...:-))))

60145 2011.12.26. 12:35:13

Igen, akinek húsz gombra/sémára működik az agya, annak nincsenek problémái. Egészen odáig, ameddig rá nem kerül a sor.

179584 2011.12.26. 17:39:18

Nincs mit hozzátenni, így ahogy van, egy kész történelmi tanulmány!

210560 2011.12.26. 20:02:32

Hááát nem lehet itt szólni egy szót sem...legfeljebb annyit : egy plusz ment Fanny

CsipkeRózsa 2016.05.28. 18:55:15

Gyakran sírnom kell a "meséiden".
süti beállítások módosítása