A VÁROS ÉLNI KEZD

2012/08/20. - írta: Emilke mesél

Az öreg három napig vadászott és halászott.

Az öreg három napig vadászott és halászott.

A fagyban felakasztott fókaszalonnák éa keményre fagyott húsok mellé a halakat Kupacka felfűzte és a füzérek lógtak a szalonnák mellett. A kutyáknak a porciójuk meg volt határozva, hosszú ideig elegendő készlet volt fölhalmozva. Az eszkimó a termetes asszonysággal is elintézett mindent.

Aztán egy reggel befogta a kutyák egy részét, orrát Kupacka orrához dörzsölte és a szán végére lépve csettintett a kutyáknak. Megfeszültek a szíjjak, a vezérkutya vakkantására elindult a fogat.

Kupacka állt, fogta az orrát, és kezdte homályosan látni az öreg hátát, pedig sütött a nap és még nem is volt a szán messze. Aztán elhagyta az utca végét és egyre kisebb lett, majd eltűnt a fehérből szürkére váltó messzeségben.

Az öreg prémes sapkája alól vidáman figyelte a tájat. Örült a tág mezőnek, a hó szikrázó fénye ellen újmódi színes szemüveg védte a szemét, beszívta a friss levegőt, alig volt 20 fok alatt a hőmérő, bár voltak, akiknek ez hideg volt, de az eszkimó csak nevette a nyápicokat. Pár óra után megállította a szánt. Megvizsgálta a kutyák lábait, beletúrt bundájukba és mindegyiknek adott egy falatot a zsebéből. Visszanézett és már a látóhatár alján eltűnt a város. Jókedvűen folytatta az útját.

Szerencséje volt, az időjárás kedvezően alakult. A hó keményre átfagyott bírta a szánt. Gondosan ápolta a kutyák lábait és mindig tartalékolt néhány állatot, nehogy egy is túlfáradjon. Ez volt az egyik titka a gyors haladásának. A partvonallal nagyjából párhuzamosan haladt. Néhány dombvonulat ismerősként üdvözölte tájékozódása ösztönös is volt felismert néhány pontot a tájon. Már több mint egy hete futott a szán. Az első napok végén elég nehéznek érezte a lábait, aztán elmúlt. Csak a jókedve maradt töretlen, sőt növekedett, ahogy közeledett a célhoz.

Már rég mögötte maradtak ritka nyomok a hóban, szaporodtak a sziklák. Itt fönn nem jártak a vadászok messze esett az igluktól. Az állatok is tudták ezt és biztonságosan mozogtak. Az öreg egy egy állat elejtését észre sem vették.

Másnak délelőtt a mezőn egy ismerős szikla emelkedett. Az öreg felnézett, kicsit ordított az irányon, megnoszogatta a kutyákat, estére már a barlangban akart pihenni. Az vezérkutya beleszimatolt a levegőbe, vakkantott és belefeküdt a hámba. Szemből ismerős szagokat hozott a szél.

*

Kupacka visszament a szobába. Nem tudta mihez kezdjen, kiment az állatokhoz, azok körülszimatolták, elkapkodták a feléjük dobott falatkákat és félrehajtott fejjel csóválták várakozóan a farkukat.

A csomagokból régebbi őröket szedett elő. A városban olyan anyagokat kapott, amelyekkel a bőröket bekenve, egy idő után le lehetett kaparni a rajta maradt kemény hártyákat és puha selymes tapintása lett minden darabnak. Kenegetett, kapargatott és máris türelmetlenkedett. Naponta elsétált az épülő házhoz. A kisember által valahogy csak elterjedt, hogy Kupacka nagyjából a falu utcáit meg tudná venni. De ez a településen nem jelentett semmit, mert ott a dolgoknak más volt az értékük, mint a „normál” emberek világában. Arrafelé annak volt értéke, hogy Kupacka zsebébe, ha gyerekkel találkozott, legtöbbször akadt valami kissé ragacsos, szőrrel,ezzel azzal borított valami, amit a gyerekek szerettek. A szőröket ügyesen kiköpködték és nagyokat evettek.

A kisember is megjelent a ház körül és intézkedett, ahogy az öreg mondta neki.

Kupacka járt a sámánokhoz. Vigyorogva mutogatta a fogait, kapott két üveget a szemei elé és a kissé homályos vonalak kiélesedtek. Eljárt a fodrászhoz. Haja új fényt, puhaságot kapott, arcán a ráncok kissé kisimultak, lábai estére nem dagadtak meg, a fáradtság is enyhült és kapott rendesen levegőt. Picike üvegecskében kapott a fodrásztól egy folyadékot. Csak egy cseppet kellett az arcán eldörzsölni, s olyan illatos lett a bőre, hogy gondolta ilyenféle hal bizonyára nincs. A konyhában csak álmélkodott, az ételeket meg kellett tanulni, de örömmel csinálta. Egész ínyenc lett, boldogan nyalogatta szájszélét és nem talált olyat, ami nem ízlett neki.

A kisember napja felragyogott. Napokat körmölt, számolt, levelet küldött oda, ahonnan a hajót várta. Megrendelt dolgokat, közben minden pénzén megvette az emberektől bőreiket és várta a választ, meg a jóidőt, hogy megérkezzen a hajó az árukkal. A szekrényében lapuló sárga rögök és színes kövek biztonságot adott neki, ogy árura tudja váltani az eddig szunnyadó értékeket. Tudta, hogy mire van szükségük az embereknek, tudta, hogy pénzük van, az ő pénze van náluk, de vissza fog áramolni az ő fiókjába azokért a dolgokért, amit rendelt, amire az embereknek a jobb élethez szükségük van. Nem volt rossz ember, de ha halat kellet volna fogni, alighanem éhen halt volna . Láthatatlanul megpezsdült a település. Az emberek az útra szórták a havat, a házak mellett könnyebb volt járni, a szánok csúsztak az úton. Az asszonyok színes szalagokkal akarták megkötni a bőröket, esténként szurkálták a bőr szélét, alakjukhoz igazították. Nappal a sámánházban növekedett a forgalom és az igény a fognövesztésre. A fodrász alig győzte kenegetni a hajakat és a halszag némelykor már alig volt érezhető. A kisembernek ugyan fogalma sem volt prosperitásról és egyéb közgazdasági fogalomról, csak jó érzékkel vette észre, hogy másként is lehet élni.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shakespeare.blog.hu/api/trackback/id/tr198316006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

179584 2012.08.21. 06:38:10

Húúúha, mi lesz még ebböl? Eljutunk a mai kor fannntasztikus civilizációjáig? Félek, hogy igen. Ennek dacára ment a +.

13118 2012.08.21. 07:24:23

hm. a zemberek ebből értenek, nem az ilyen írásokból: http://www.youtube.com/watch?v=LP4WUMJrHVk&list=UUwY4j4bsoyHBXPr2bd9AsCA&index=8&feature=plcp meg a fidesz emberei is ebből értenek, ezért kaphatott tőlük lovagkeresztet.

204112 2012.08.21. 08:33:01

8 perc után feladtam. Ez egy " szép ", kapitalizmus elleni kirohanás. Gyűjtök erőt, és meghallgatom a másik felét is.

193225 2012.08.21. 09:33:32

Én ugyan összeírok minden szemetet, de ingyen teszem.Micsoda dolog engem egy Pataki A.-val egy számítógépen említeni?Ekkora sertés! Ez már Mangal Ica ! Brühühühühü.

13118 2012.08.21. 10:34:32

4. Shakespeare (szerkesztő) na látod? emiatt nem kapsz lovagkeresztet.

193225 2012.08.21. 10:48:02

Tudod mit? Legyen ő egy lóvagina!

169889 2012.08.21. 11:00:48

Még mindig „i”-vel írja? Az olyan pórias.

178479 2012.08.21. 14:29:26

"Az eszkimó a termetes asszonysággal is elintézett mindent." Először azt hittem, ezt "gyengébbek kedvéért" írta, de aztán rájöttem, ez nem Kupacka, hanem a házinéni. :o)

193225 2012.08.21. 14:49:00

A termetes asszonysággal nehezen tudok mit kezdeni, mert tudomásom szerint az alkohol, így a kocsma nem volt eszkimóknál olyan probléma, mint az indiánoknál. Így ebben a témában nagyon szőrmentén vagyok csak. Ugye, bizonyos eszkimó szokásokkal nem is foglalkozom, például. hogy a vendég, ha más nincs, az asszonyt ugye,... Na nem megyek az eszkimókhoz vendégeskedni. :)))

178479 2012.08.21. 21:54:08

Hát ez az. Én azt hittem, ez egy orosz kisváros valahol Szibériában, ahová ideiglenesen beköltöztek az orvos miatt. És az asszonyság orosz, vagy legfeljebb már elfalusiasodott eszkimó.

193225 2012.08.21. 22:49:49

Nem, a dolog úgy alakult, hogy igazában keveset tudva az eszkimókról, de abban a meggyőződésben, hogy mások még kevesebbet neki kezdtem arról írni, hogy az emberben mi van és mi található. Lehetett volna Burkina Fasoról is írni, mert a különbség még 100 fok celsius sincs. Ugye, milyen csekélység? Ilyen apróságokon múlik az élet. Csak gondold el, egyszer egy majom a trópusi őserdőben leesett a fáról és nem tudott visszamenni. Vannak ilyen véletlenek. :))

178479 2012.08.22. 00:24:43

Jó, de akkor hol játszódik valójában? Kanadában? Ott jobbak az albérletek, de nem hiszem, hogy az eszkimóknak lenne SZTK-ja és TB-je. És hogy a kényes ángolok befogadnának és gondoznának egy eszkimót. A ruszkikról már inkább hinném.

CsipkeRózsa 2016.06.12. 18:27:37

Az öreg egy egy állat elejtését észre sem vették. = Az öreg egy-egy állatt elejtését észre sem vette.

Másnak délelőtt = Másnap délelőtt?

A csomagokból régebbi őröket szedett elő. = A csomagból régebbi bőröket szedett elő?

kiköpködték és nagyokat evettek = kiköpködték és nagyokat nevettek?

A szekrényében lapuló sárga rögök és színes kövek biztonságot adott neki, ogy árura tudja váltani az eddig szunnyadó értékeket. = A szekrényben lapuló sárga rögök és színes kövek biztonságot adtak neki, hogy árura tudja váltani az eddig szunnyadó értékeket?
süti beállítások módosítása