Kurksz előtt

2016/05/16. - írta: Emilke mesél

2012. április 20., péntek 19:08 |
..............Sztálingrád után, a Don kanyar után,...
..............Sztálingrád után, a Don kanyar után,...

Április 21-én Konsztyantin Rokosszovszkij parancsot kap Kurszk 25 km-es körzetéből a lakosság kitelepítésére és védelmi körletek kiépítésére. Ezzel kezdetét veszi az un. Öbölháborúig minden idők legnagyobb ütközetének előkészítése és kivitelezése. Emberi erőben mindent összevetve mintegy 2 000 000 ember, harckocsik, lövegek ezrei, repülőgépek, a talajba rejtett aknák, robbanószerkezetek felfoghatatlan tömege gyűlt össze. A szovjet erők több mint ½ millió vagon hadianyagot szállítottak a térségbe. Úgy tűnik, mindkét fél tisztában volt a csata jelentőségével a háború kimenetelét illetően.

.................

 

... A német erők is lázasan készülte a Citadella hadműveletre. Von Manstein a támadást május elején, a tavaszi esőzések elmúltával akarta megkezdeni, de Hitler bizonytalan volt, várakozott a Ferdinánd rohamlövegekre és Párduc harckocsikra, melyek gyártása még ne fejeződött be.

... Hitler kifogástalan egyenruhájában hadonászott a főhadiszálláson a térképek előtt. Sztálin büdös pipáját tömködve figyelte a katonák munkáját és mikor az eredményeket előterjesztették, úgy bólogatott, mintha minden az ő bölcsességéből született volna.

... Az árkokban az emberek százezrei mozogtak, lapultak és talán tudták, hogy az árkok az ő hulláikkal lesznek tele, de mind reménykedett, hogy nem az övé, a másiké fog az árok fenekén heverni.

... A múlt század két legfőbb bűnözője, az egyik Berlinben, a másik Moszkvában és közöttük halottak milliói.

...Még csak az előkészületek folytak.

...........

... A kurszki kiszögelés levágása és megsemmisítése a térképet nézve abszolút logikus volt. Természetesen . Oly egyszerű a térkép. Ott, Harkovtól északra, Belgorod, arra keletre Voronyezs. Még Belgorod felett északon Kurszk, Orjol és kissé nyugatabbra Brjanszk. Szóval ott, Belgorodtól kicsit keket felé és északra, meg fentről Brjansz-Orjol felől összezárjuk a fogót és lefűzzük a kiszögelést, megsemmisítve az élő és holt erőket. Gyakorlatban azért ez nem ilyen egyszerű. Az első pofáraesés ott lehet, hogy a térkép méretei csalók, Ránézésre csak négy centi, talán bő négy centi. Bitony a valóságban igen bő négy centi, van az szűk 5 is. Bizony, bizony a távolsági becslés nem München-Neufahrt eltérést jelentenek, hanem München-Ingolstadt távolságot. 20km. Helyett van az 80 is. A terepasztalon pedig nagyon könnyű néhány millimétert tévedni. Meg egy kanyar, meg egy emelkedő és a gyalogos tüdeje jobban zihál, 5 perccel később ér oda az utánpótlás és a csatavesztés 10-20 ezer halottat jelent.

... Na, de azt a kiszögelést le kell fűzni. Ki kell egyenesíteni a frontvonalat. Május elején, vagy július elején? Nézzük csak? Hány fok van májusban? Elmúltak a májusi fagyok, nappal 15 fok körül,... Aztán júliusban, nappal 28-32 fok,... Nem mindegy a katonának. Mert a ventilátorok lágy zümmögése helyett puskagolyók zümmögtek és örült aki hallotta, mert aki nem hallotta, azt eltalálta.

... Folyt a készülődés. A polgári lakosság négy és félezer km. árkot, tankcsapdát ásott, Budapest-Párizs és oda vissza csatornát, néhány csónakázó tóval, de szép lett volna. Ástak az emberek, éhesen konokul, sápadt-soványan és senki nem tudta, hányan tudták, hogy sírgödröt ásnak.

... Felütöm C. Malaparte könyvét. Kaputt. Zsidók egy csoportját levetkőzve terelik az árok szélére, egy lány közöttük, a tisztek felé fordul, annyit szól: 23 éves vagyok ! Hangját a fegyverek dörgése elnyomja. És dörögnek a fegyverek közel és távol.

...És 100 000 számra nem fogják elérni a 23. évet.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shakespeare.blog.hu/api/trackback/id/tr118721902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.05.16. 16:54:50

Lehangoló ez az írás.
A két videón a régi, ismerős számok nagyon tetszenek.
süti beállítások módosítása