MUKI IS AGYAL!

2011/07/08. - írta: Emilke mesél

..........és milyen jól!..

..........és milyen jól!..

http://nol.hu/tud-tech/mesterseges_legcso_ossejttel_belelve

A műtétet vezető spanyol Paolo Macchiarini nagy tapasztalattal bír a légcsőátültetések terén, hiszen ő hajtotta végre az első szövetalapú légcsőátültetést 2008-ban a 30 esztendős Claudia Costellón. A kolumbiai származású asszony tüdeje összeomlott a súlyos tuberkulózis miatt. A betegség a légcső egy részét szinte teljesen elpusztította.

Az orvosok a Castillo csontjából nyert csontvelő őssejtjeiből porcsejtet neveltek, amellyel beborították, illetve az asszony hámsejtjeiből kitenyésztett sejtekkel kibélelték az olasz Páduai Egyetem tudósai által teljesen lecsupaszított hét centméteres donorlégcsődarabot. Az őssejtekből nevelt porc-, illetve a hámszövetet egy speciális bioreaktor segítségével – az eszköz négy nap alatt készítette el az új szervet – helyezték rá a donor légcsövére.

Az újabb műtét azzal az előnnyel jár, hogy a betegnek nem kell várni alkalmas donorra, hanem mesterségesen is előállítható a szükséges szerv.

Vírusos meglebegtette a tracheadarabot. Nézd csak, mit sikerült csinálni! Az Öreg a kezébe vette, forgatta, nézegette. Elővette a nagyítóját, a sejteket vizsgálgatta, aztán elismerően bólintott. Ügyes, mondhatnám, nagyon ügyes! Gyanakodva nézett Vírusosra. Ezt nem egyedül csináltad, ugye?

Nem , nem, felelte Vírusos. Ezt egy másik Muki, az ilyeneket tud, ezzel foglalkozik.

Az Öreg elgondolkozva forgatta a darab tracheát. Elhozhatnád a haverod, fogja vinni valamire! Jó az ötlet Majdnem úgy csinálta, mint én annak idején, sárból. Csak ez már jobb anyag, bár tudod, egy pici hátulütője van. Mi lesz az alapanyaggal, ha már nem lesz rá szükség? Aha, most látom, az alapanyag is ugyanaz. Ügyes, nagyon ügyes! Gratulálok. Van még ötlete a Mukinak? Na majd beszélgetek vele, ebből sok mindent lehet csinálni!

Mire gondolsz, érdeklődött Vírusos?

Mire? Hát például lehet egy új tüdőt, illetve, a saját tüdőt felújítani.

Micsodát, felújítani?

Igen, na figyelj csak! Kiveszed a tüdőt, leveszed a beteg nyálkahártyát és a vázra egy egészséges, új anyagot teszel

Hm, nagyon érdekes. Azt mondod megoldható? Segítesz?

Az Öreg elmosolyodott és huncutkodva felelt: Hát, ha a Muki is olyan rendes, mint te, lehet róla szó.

Biztos rendesebb mint én, helyeselt bólogatva Vírusos. Látod, hogy milyen remek ötlete van és milyen ügyes.

Az Öreg forgatta a darab testszövetet a kezében. Mutatta Vírusosnak. Látod, itt ez a jó ötlet. Az alapra szépen felépítette az egészet. Nagyon helyesen látta, hogy a váz nem olyan differenciált, az mindenütt működik.

Vírusos vigyorgott. Persze már láttam, tudod, hogy a disznószív vázára raknak vakolatot és emberőssejttel bélelik? Tudod, hogy patkányoknál már működik?

Az Öreg jóízűen nevetett. Igyekeztek, látom igyekeztek. Ha így haladtok, lassan el is mehetek nyugdíjba.

Nevettek. Még jó erőben vagy, mondta Vírusos. Ráérsz. De mondd csak, velem mi lesz? Az én ötletem?

Az Öreg komolyra fordította a szót. Nem felejtkeztem el rólad. Igazad van. Az özönvíz nem volt egy jó ötlet, de nagyon mérges voltam. Tudod, még én is indulatosabb voltam, aztán ott volt az a Szodoma, meg minden, na szóval nem lesz többet ilyen. Mi is az a bioreaktor?

Az látod, egy tartály. Ebbe rakják a dolgokat és aztán hozzáadnak mindenféle kencét, meg még Luciferke is súgott valamit, aztán így sikerült.

Azt a pernahajdert, gondolhattam volna, hogy itt a hátam mögött, kontárkodik egy kicsit, a gazfickó!. Azért ő is tud valamit. Szóval, a Muki, mondod. Ismerem én Mukit is, gondolhatod, hogy a segítségem nélkül mire jutott volna. De ez valóban nagyon ügyes.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shakespeare.blog.hu/api/trackback/id/tr878315452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11692 2011.07.08. 21:05:46

...enged Isten istent játszani??? ...

193225 2011.07.08. 21:17:21

és teremté az embert az Isten a saját képére....

58395 2011.07.08. 21:23:29

Isten is ilyen gyarló...? Vagy az ember teremte magának egy istent, saját képére?

193225 2011.07.08. 21:27:13

Pszt! (Ez a legvalószínűbb)

12635 2011.07.08. 23:47:26

Azt hiszem Kokónál a pont, már akinek szüksége van rá... az írásra +++

15138 2011.07.09. 15:43:25

Jaj, rosszul vagyok... :DD
süti beállítások módosítása