Magyar érettségi /mentés a nol hu moderátora elől./

2011/08/11. - írta: Emilke mesél

Ki hinné, már 60 éve? Mintha ma lett volna. 

....Egész átlagos fiú volt. Kicsit ványadt, a strandon sokszor röhögték elődomborodó hasa és fiúnak erős mellei miatt. Szerette a hasát, de ez nem látszott rajta, csak a vállai voltak szélesebbek és árulkodtak az erejéről. A nyári szünetek munkái edzették karjait és testsúlyának két és félszeresét emelte meg. Sem jó táncos, sem énekes nem volt és az utcán ha ment többnyire könyv volt a kezébe, amelyet vitt, vagy hozott.

14 éves kora óta ismerte a lányt. Iskolai 5 órai teán , a tornateremben látta meg először, krémszínű blúzában sötétkék szoknyában és vállaira omló fekete, loknis fürtökkel. Az anyja is vele volt, bemutatkoztak és egy furcsa ellenszenv támadt benne. A lányt is bemutatta az anyjának, aki elkísérte öt, az első tánclépéseket tőle tanulta. Este kilenc óra után együtt mentek hazafelé, a lány mg egy pár percnyi úttal messzebb lakott.

Hazáig kísérte, mamától hangos csókólommal köszönt, a lánynak is halkan mondta, hogy csókolom, de csak a fejét hajtotta meg szapora szívdobogással.

Az évek során sokszor kísérte az iskolából haza, a mamát az évek alatt számtalanszor látta a munkából hazamenni, de egymás üdvözlésénél többet nem beszéltek. Pedig hát, anyukának kellett tudni róla, hiszen mindenki tudott az „udvarlásról” Voltak lányok, akik kíváncsi és kihívó pillantást vetettek rá, de ő csak az omló fekete fürtöket látta. Tavaszestéken haverokkal nyalábbal lopták az orgonát és a fehér virágok a sötétlilákkal keveredve röviddel éjfél előtt az ajtó előtt feküdtek, hogy reggel a kis lábak előtt heverjenek. Csak nem tudta eldalolni, hogy „orgonáknak hófehér, bűvös szirma hull,

.......................................................................és a szíveinkhez ér, láthatatlanul”

Múltak az évek, halványult a rajongás, sport, másik társaság, csavargások, elfáradt a fekete fürtök meddő csodálatában. Más szemek csillagát csodálta az esti égen és hunyt szeme előtt sok nevető lányarc kergetődzött.

Egy délután, május vége felé a 19. születésnap előtt hazafelé igyekezett és előtte lassan vonszolódva haladt a fekete fürtök gazdája. Mikor utolérte, vidáman üdvözölte és meghökkent a lány síró arcát, könnyes szemét látva. Aggodalmasan kérdezte, hogy talán rosszul va, fáj valamije? A válaszon meglepődött, a fekete fürtök gazdája sírva panaszkodott, hogy nem fogják érettségire engedni magyarból, mert ő ezt nem tudja és egy dolgozatot kellene írni, de ő azt nem tudja és meg fog bukni.

Kicsit tátva maradt a szája, mert azt hitte, hogy aki olyan szép, az okos is. Akkor még nem tudta, de hát idealista volt.

Megkérdezte, hogy miből kellene azt a dolgozatot megírni?

Adyból, a lírájából, hangzott a válasz.

Ez a nagy baj és majdnem röhögött. Van egy dolgozatfüzeted?

A fekete fürtök bólintására csak annyit mondott, akkor 4 órára gyere el a teknősbéka melletti padhoz, hozd a füzeted, meg a tollad.

Nem kísérte haza a fürtöket, otthon várta a kutyája. Ettek, evés közben előszedte a füzeteit, az a rohadt matek, majd holnap leírom a Feriét, történelem, félrelökte, legfeljebb az öreg megint elmondja, hogy elég, elégtelen. Lekapott egy könyvet, az órára pillantott, a kutya edényébe friss vizet tett. Kalimpált a lábával, a kutya rögtön megértette, ráugrott és hintáztatta magát. Ezerszer játszott játék, csak aki egyszer felérúgott a kutyának, annak kellett új nadrágot húzni.

Az órára pillantott, volt még ideje. Marhaság, Adyból dolgozat. Eszébe jutott Bada Gyula, a magyar tanár, aki az iskolába hangoztatta, hogy ebben az épületben négyen tudnak egy keveset Adyról, A Gömöri Gyuri, a Surányi Gyuri, A Pados Gyuri, meg ő.

Nagyjából így is volt, de azért más is tudott egyet-mást.

Négy órakor kiment a teknősbékához. A padon ült a loknik gazdája és várt.

Kinyitották a füzetet, felírták a címet és elkezdte diktálni.

Hogy is volt csak? „Vörös haja messze kilángolt

.....................................a fruska nyájból.”

És ömlöttek a szavak, az összekötő szöveg, a költő szavai, a fürtök gazdája rakta az idézőjeleket, írt és a füle néha kipirosodott, de ez Ady hatása volt. Egy szende leány, egy savanyú, elszáradt asszony lánya ezt az Adyt nem ismerte, ezt a lányiskola rózsaszin

falai között a tanárnő sem tanította. Hogy is hangzott volna egy lányiskolában, hogy

„ Hajh igen, emlékszem: mindig az a fűző,

Omló habos szoknya, vérünket fölűző,

Parfümös kis nadrág, finom batiszt játék,

De mindig az a cél, mindig az a szándék.”

 

szaporodtak a sorok, a füzet utolsó lapjaira fordultak a sorok és a végére odakerült:

„ Hát eljöttem a kamattal,

Uram Isten,

Agyonnyargalt akarattal

Siettem,hogy el ne késsek.

 

Itt az Élet, itt a pénzed.”

 

A fürtök gazdája becsukta a füzetet. Most hazakísérte a csendben baktató lányt, csak annyit mondott, beadhatod, így ahogy van.

 

És a fürtök gazdája leérettségizett, magyarból is. A tanárnője elolvasta a dolgozatot, ránézett a fürtökre kicsit elmerengve, majd elmosolyodott. Eszébe jutott az a fiú, akt látott már az utcán egy könyvvel a kezében baktatni a fürtök oldalán néha. Annak ia beírta a jelest látatlanba a magyar érettségire.


NolblogSaját blogom

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shakespeare.blog.hu/api/trackback/id/tr878315498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15138 2011.08.11. 14:17:07

Hatvan éve még illett, divat volt, számított, stb. ismerni az irodalmat. Ma már nem gazdaságos. Hiába is idézgetsz, ha a kutya nem ismeri fel, hogy honnan... :(

193225 2011.08.11. 15:02:38

örök optimista vagyok Nefi. Bár a kérdés jogos, mégis, hiszem, mint Ő hitte, mert csak így lehet élni. "Mondd, van-e ott haza még, ahol értik e hexametert is?" Kell lenni, és lesz egyszer egy gyerek, aki tudja.

15138 2011.08.11. 16:12:53

Én vagyok az utolsó, aki nyikkanhatok, a saját gyerekeim félanalfabéták . Csak annyi a mentségem, hogy a nap 24 órából áll...talán majd később.

193225 2011.08.11. 16:23:06

Never more. Ha eddig nem, mikor már csiklandos a gatya meg a bugyi,..... Fenét. Azt az első elemibe kell gyakorolni, hogy ..."éjj,mia kőőő tukanya kend,... és ha atanítónéni megdícsr, hogy milyen okos és ügyes vagy,... De később, Na nem, Nem, nem, soha.

12635 2011.08.11. 16:26:10

Az irodalmat ismerni nem divat kérdése.

60145 2011.08.12. 06:50:10

Mintha már olvastam volna a loknikról, de most Ady találó vonásai ragadtak meg.

58395 2011.08.12. 20:30:34

Volt annak egy ósdi bája, mikor az évfolyamtárstól csókolommal köszöntek el... Tudod Emilke, én egy későn érő típus vagyok, Ady nekem is magas volt a suliban. Majd tíz évre rá kezdtem érezni igazán... Szerintem szexuálisan is meg kellett hozzá érni...
süti beállítások módosítása