A SÁRGA RÖGÖK

2011/11/20. - írta: Emilke mesél

.. Az eszkimó evett.

.. Az eszkimó evett.

Jókedvűen harapta a húsokat, már amennyire foghiányaival boldogult. A kutyák ott ugráltak körülötte, de nem a darabokat várták, csak örültek, hogy újra látják. Az asszony készítette a teát, bokrok bogyóiból is rakott a vízbe és örömmel nézte, hogy épen visszajött és jó étvággyal eszik.

..Az asszony mutatta az új kutyákat. A két szuka egy szép fogatra valót vetett, még tartalék is maradt. A kölykök fejüket az anyjuk hasába fúrták és cuppogva nyelték a tejet. Gyorsan besötétedett. A tűz mellett az öreg egy bőrre öntötte az iszákját. Jókora darabokban sárgállottak csillogó rögök és nagy halomban púpozódtak a bőrön. Az öregasszony megfogott egyet, nehéz volt, sokkal nehezebb, mint a kavicsok. Az eszkimó összerakta a rögöket kisebb halmokba és fókahólyagokba csomagolta. Több kis halom volt, mint ahány ujja a kezein.

.. Mi ez ? kérdezte az öregasszony.

.. Ajándék a fősámánnak, aki kiűzi a betegséget.

..Hol van a fősámán, erre nem jár, mondta az öregasszony.

..Nem is, majd mi fogunk elmenni. Mikor fiatal voltam, mondták, hogy arra a víz mellett két kéznyi napi járóra lakik a fősámán, egész sok igluja van fából és nagyon nagy varázslatokat tud. Kiveszi a hasból a rossz szellemet, a mellyből a kaparászó egeret, sőt még olyan fogat is növeszt, amivel még a bőrt is lehet harapni. Mondták, hogy ilyen sárga vacakért mindent megtesz. Meg ahol a fősámán lakik, ilyen rögökért csodálatos dolgokat lehet kapni. Csak megtaláljuk és még fogaink is lesznek.

..Az öregasszony nevetett és élénken helyeselt, hogy az nagyon jó lesz. Aztán kíváncsian kérdezte, honnan tudja az eszkimó, hogy ilyen dolgok vannak?

..Az öreg végigheveredett a bőrökön, betakarta magát és a táncoló lángok fényében mesélni kezdett.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shakespeare.blog.hu/api/trackback/id/tr458315612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

179584 2011.11.21. 08:37:49

Érdekelne, honnan kapod az ihelletet, mert igencsak olvasmányosakat írsz! Tudásom hiányos, ezért csodálkozom, eszkimó-járta földön (jégmezön) hol terem bogyó, és gyógynövény? Ne vedd zokon tölem a kérdést, hallottam az írói szabadságról!

58395 2011.11.21. 09:03:58

Emilke, éppen ideje lenne valami kiadót keresned! Nehogy már valami idióta letörölje...

210560 2011.11.21. 10:08:24

Csak egyet tudok érteni az előttem szólókkal !! :)) grat

193225 2011.11.21. 10:41:05

Marijja, a gejzírek néha ott is vannak, ahol nem is sejtik őket. Fogsz egy földrajzi atlaszt, láttál egy filmet, valamikor gyerekkorordban, (James Hilton : A Kék Hold völgye) meg az oskolában a tanítónéni olyan szépeket mesélt. Emlékszel rá? A fejed alá teszed az atlaszt éjszakára és álmodsz valamit. Aztán leírod. Ilyen egyszerű ez. Így vannak a melegvíz parton minden félék. A sziklafalak maguk mögé zárják és nem mindenki találja az utat. Csak 24 éven felüli volvók közlekednek arra. Az új autók tengelye eltörik. :))))
süti beállítások módosítása