ESZKIMÓ OTTHON

2012/08/26. - írta: Emilke mesél

Becsúszott a szánnal a sziklák közé. Megérkezett. Csuklyáját hátralökte, megállt egy kis folton a kövek közt. Halat vett elő, a kutyáknak adott, egy darabot ő is rágcsált. Tempósan igyekeztek a patakocska felé és a könnyű szánt a vízre húzta.

Üldögélt a barlang előtt. Nézelődött, minden fát, bokrot és követ el akart raktározni magában. Emlékezett, mikor az apja hozta el először és adta neki a rejtett kis paradicsomot. Elment a hajóval, világot látott, rengeteget tanult, mire visszaért, apja már nem élt. Élte az igluk világának megszokott életét. Ügyessége folytán jómódban élt, gyakorta adta a fölösleget a nélkülözőknek. Mikor barangolásai során rábukkant a sárga rögökre, a sziklák némelyikében a színes kövekre, már nem jött izgalomba. Tudta, hogy a világban ezeket a dolgokat értékelik, sokszor álmodott is arról hogy mi lenne,... de lusta volt az álmok után menni. Már egyedül nem látta értelmét. Mikor elindult a lányától az igluból, már abban a korban volt, hogy azt hitték, valahol majd belepi a hó. Az úton a kis halmot alig vette észre, csak mikor a halom egy kissé mozdulni látszott és mintha hangja is lett volna,...

Arra gondolt, ha akkor nem áll meg,... De nem gondolta végig.

Etette a kutyákat, ült, vakargatta a fülük tövét. Elsétált a tengerpartig, mindig elejtett egy fókát, a kutyák hazahúzták. Egy nap elindult, a szán helyett kis csomagocskákat kötött az állatok hátára, jórészt az eledelüket hurcolták. Felkereste a távolabbi sziklákat. Kis zacskókba szedett a kövekből, sárga rögökből. Nézte a csillogó, színes köveket, visszaemlékezett az egykori napsütésre, meleg homokra a talpa alatt. Arra gondolt, Kupacka milyen csodálkozó arcot vágna és vigyorgott. El fog menni még egyszer, határozta el.

Egyenlőre ült. Labradorit köveit rakosgatta, melyek magukba zárva tartották az auróra borealis csillogását és soha nem ismétlődő színek remegő lüktetését, hogy két egyforma nem volt közöttük.

…..


Becsukta a szemét. Látta a bőrbe fúródó csonttűt és látta a múltat.

Szívébe édes szomorúság, fájdalom költözött, ahogy mozdult, dereka is nyilallott. Erre magához tért.

Bebújt a barlangba, magára húzta takaróját. A kutyák összébbhúzodtak a fekvőhely körül, jó meleg volt a bőr alatt. Fegyvereit a keze ügyébe igazította és még egy kicsit nézte a beszűrödő fényt.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shakespeare.blog.hu/api/trackback/id/tr38316016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

193225 2012.08.26. 22:13:38

Te ott Kanadába érzékelheted, hogy az alig több mint 100 év alatt egy nép, melynek sem írása, sem tudása nem volt a világról, hogyan kezdett el tanulni, hogyan váltott a fókazsír lámpától az áramfejlesztő generátorokra, a motoros szánra, az igluból az épületekre. Bámulatosan rövid idő alatt óriási utat tettek meg.

23353 2012.08.27. 01:43:42

Így igaz. Persze tudni kell hogy sokaknak nehezére esik átállni, és az alkoholizmus, depresszió, öngyilkosság (főleg fiatalok között) elég gyakori. Lényegében megszünt a régi életmód muszálya, (a vadászat, halászat), manapság lehet menni a szupermarketbe és mindent késszen meg lehet venni. Alkohollal problémájuk van. Egyik magyar barátunk fenn élt vagy öt évig és egy ottani leányt vett el feleségül. hamarossan letelepedtek Torontoba. A hölgy nem tudott a nagyvároshoz hozzászokni ahol néha megszollítanak: pénzt akarnak kérni vagy egy vallásra áttériteni (scientology/hare krishna). Mindenkivel leált beszélni, sokszor elfelejtetett haza jönni. Emlékszen egyszer közösen elmentünk egy meleg vasárnap egy tóra társasággal fürdeni, egész idő alatt a kocsiban ült nyitott ajtóval és azt csodálta/ hallgatta hogy mennyi rádió adó van. Már 30 éve volt, a házasság nem tartott 5 évnél tovább, de a két kisleányuk (fele magyar fele eszkimó) nagyon szépen felnőtt ugy hallom.

13149 2012.08.27. 06:22:55

Jó téged olvasni, Sékszpír Vilmos.

179584 2012.08.27. 07:53:01

Osztom erlauer véleményét.

193225 2012.08.27. 12:21:12

Az életről az is eszembe jut, hogyan kerültek oda ezek az emberek és mennyire az alapokig lecsupaszított létet vittek tovább, sallangok nélkül.

23353 2012.08.27. 15:25:31

Re 2 Kedves Sheakspeare "hogy az alig több mint 100 év alatt egy nép, melynek sem írása, sem tudása nem volt a világról, ...." Nem tudom az ertelmezted e hogy nem volt irasuk...ha igen, ez nem igaz. Menj: http://en.wikipedia.org/wiki/Inuit_languages Volt, van sajat irasuk.
süti beállítások módosítása