AMIRŐL NEM AKAR BESZÉLNI

2012/08/30. - írta: Emilke mesél

A macska sem kerülgeti annyira a forró kását, mint ezt. Az ISTENNEK sem akar erről szólni!

Hűvös szél futott végig a mezőn, becsavarogta az utakat és a langyos meleget magával vitte.Napközben jól esett a kabát és az áruházak bejárati ajtóit becsukták. Estére a lámpák körül homályos fátylak dideregtek a fényben. A leszaggatott leveleket elhordta a mezőkre és a sötétben már zizzenés sem hallatszott.

Már délután elkészült az aranyló húsleves, a konyhából a nyitott ablakon a gőzökkel az illatok is jórészt kiszöktek, csak a zöldségek kevert aromája borzolta ínycsiklandozón az orr és száj nyálkahártyáit. Kész a holnapi ebéd, meg azért estére egy kis kóstoló.

A zuhany simogatása igen jólesett. Vigyázva dörzsölte a habot a haján, nehogy a szemébe menjen. Délelőtt hozott egy hőszóró ventilátort, mert már unta, hogy a fürdőszobából vigye, hol a hálószobába, hol a konyhába, ahol éppen kicsit melegebbre vágyott. Kipróbálta és elégedetten élvezte a termosztát játékát, hogy egyenletes meleg áramlott.

Üldögélt, olvasgatott, nem is vette észre, hogy valaki rázza az ablakot. Csak ahogy néhány tízezer évre visszagondolt, akkor lett figyelmes, hogy az ablakpárkányon könyököl az Öreg. Aha, itt vagy gyere csak be. Éppen kapóra jöttél. Tudod, mit mond a Spencer?

Tudom, persze. A mutánsra gondolsz?

Arra bizony. A mutánsra. Mit csináltál, meséld csak el! Mi volt ez úgy 70-80 ezer éve? Szóval volt egy mutáns. Tudod mi gyanús nekem? Az az egy mutáns és ma a 7 milliárd. Mondd, nem volt ott egy kis „vérfertőzés” keresztbe-kasba?

Vérfertőzés? Mit beszélsz te! Természetes kiválasztódás, vagy Mendelről

te nem hallottál?

Aha, Mendel! Szóval akkor,.....

Olyan okoskodók vagytok. Beszéltek Káinról és Ábelról. Az eszetekben sem jutott, hogy nem a kecskemamával? Mert ugye a lányokat fel sem írtátok a genezisben, vagy azt hittétek, hogy marokszám lettek az utódok?

Én nem hittem semmit, de szóval akkor mégiscsak volt ott a testvérek között is valami?

Hát persze, hogy volt! Csak gondolj utána, a második, harmadik és negyedik esetben viszont már mennyire híg ez a dolog? A sokadikról nem is beszélve. Majomkám, ismered a sakk és a két búzaszem esetét? Hahahaha!

Már megint jössz a matematikával! Tudod, hogy az a gyengém. De egy tényezőt soha nem számolsz.

Mit nem számolok soha? Miről beszélsz?

Hát, van itt egy ismeretlen az egyenletben. A rövidített leírása: Sz. Csak így, Sz.

És az mit jelent? Miféle rejtélyes Sz? A füle kissé piros lett.

Ó semmiség, egy kis apróság, az Sz a Szerelem.

Az Öreg összeráncolta a homlokát. Elkezdett le-föl járkálni, hol az orrát, hol a fülét vakargatta, míg megszólalt: Még meg sem kínáltál valamivel.

Vírusos kiment a poharakért, elöblítette, megtörölgette. Mikor visszament a szobába, az Öreg éppen a zsebébe tette a mobilját. Vírusos töltött, aztán ártatlanul kínálta az aranyló kortyot és mikor az öreg ivott, csak úgy félszóval kérdezte: És mit mondott Ferke?

Az Öreg majdnem félrenyelt, krákogott és bámult Vírusosra. Azon gondolkozott, hogy mit tudhat ez a vénember? Nagyon gyanús volt neki.

*

Aztán csak elkezdte. Az úgy volt, hogy akkor,.... És beszélt, beszélt, hogy Ő micsoda nagyszerű volt, hogy Őt,aki pedig ugye mindent, mindent,...

Beszélt Vírusos unottan hallgatta néhány ezer évig, kicsit el is álmosodott. Mintha horkantott volna, csak az Öreg gyanakvó pillantására kapta föl a fejét. Ahogy levegőt vett, közbevágott:

Aha, szóval te ilyen nagyszerű voltál! Te aztán igen! Most össze-vissza hazudozol nekem

Az Öreg lehajtotta a fejét, nem szólt.

Mint egy ölelés, úgy érte a kérdés, puhán, melegen, fájó együttérzéssel.

Hát ennyire szereted?

Felnézett. Gyanúsan fénylő volt a szeme, és a kavargó messzeségbe nézve,...

Tudod, a végtelen és időtlen magányban Ő volt az ébredés, a kezdet, a fény! A világosság!  Csak Őt akartam látni, csak Őóta tudom, mi az, hogy látni, mi az, hogy a nappal világossága, az éj édes sötétje.  És  Őóta tudom, hogy hol a menny és hol a …

Vírusos átölelte a vállát és az Úr is megölelte.

Most igazat mondtál, mondta az Istennek. Ilyen ez! Te, ezt Te találtad ki? Vagy mondd, ez volt már öröktől fogva?

Elgondolkozva nézték egymást, aztán Vírusos is csak furcsán rezgő hangon annyit morgott, -ehh!

Kérsz? És töltött egy pohárkával, kortyoltak.

.............


Szóval, hát az ő kedvéért teremtettem némely dolgot, világot, mert úgy örült neki. A macskán annyit kacagott, a majmokkal együtt ugrált, úgy osont mögém zajtalanul, mint a tigris és úgy ölelt mint a forró éjszaka, mint a lágy hullámok, simogatott mint a szellő, rámöntötte fűszeres illatát , csókjából csináltam a mézet, két karja öleléséből a mámort, az álmokat, …

Mikor átfogtam a derekát,

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shakespeare.blog.hu/api/trackback/id/tr838316022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

34417 2012.08.30. 15:40:35

blaszfémia! de nagyon teccik:-) bár én lennék az öreg memoárírója...isten bizony, irigyellek!

193225 2012.08.30. 15:43:33

Diktálás után könnyű írni! :))

12875 2012.08.30. 16:32:17

"Szerelemből megtanuljuk, Milyen íze van a mennynek, pokolnak." Ghymes: Lement a Nap

69910 2012.08.30. 17:23:08

( ***** os + )

283390 2012.08.31. 07:39:34

Ez az Emilke, amiről még isten sem tud igazat mondani....Hiszen ha találkozol "Sz"-el, olyan mint egy orrbavágás, ami nem úgy fáj, mint az igazi....:-))))

204112 2012.08.31. 17:16:31

Orrbavágás?! :-))) Az az SZ olyan, hogy gyorsabban szedem a levegőt, és minden, ami körbeölel, kitágul, s benne magam is, felemel, és táncba hív a termékenység, az odaadás, az eggyé válás ősi ritmusa. Na, ha nem talál viszonzásra, akkor másról szól a nóta! :-)))
süti beállítások módosítása