TARTOZÁSOK

2012/09/04. - írta: Emilke mesél

Ilonka néni, kézcsókom! Tetszik még emlékezni? Aha, látom, mosolyog Ilonka néni, pedig 77 éve volt. Igen. Az a kis gazfickó, első elemista gyerek, mikor elosztották a két tanítónő között a gyerekeket, akkor tiltakozott. Nem akart Ilonka néni osztályába járni és amikor kérdezték, hogy miért, az a büdös kölyök azt mondta, hogy mert Ilonka néni nem olyan szép, mint a másik tanítónéni. És akkor Ilonka néni lélegzete egy pillanatra elakadt. Igen, talán felrémlett előtte a reggeli tükörkép a szobában, szögletes arca, kócos feje, sovány vállán a combközépig érő kombiné pántja, a sótartók vállain, látta az igazgató elfojtott röhögését, a másik osztály tanítónőjének telt, gömbölyded alakját, igen. Nem szólt, csak az arca kicsit keményebb lett, de senki nem vette észre. A fiúcska néhány napig a másik osztályba kezdte az iskolát, aztán csak Ilonka néni keze alá került. És a fiúcska alig néhány hét után az iskolai ünnepségen verset szavalt, hogy is? Azt, hogy,... „már szedték sátorfáikat Ungvár utcáin a csehek, mikor egy kis pékinas biciklin arra ügetett.” A kis fiúcska, mikor az év végén megkapta a bizonyítványát, csak énekből volt rossz jegye, mert mikor rá tetszett szólni, hogy te ne énekelj, mert hamis vagy, abbahagyta az éneklést. Bocsásson meg, Ilonka néni. Na jó, csúnyának tetszett lenni, de az a kölyök nagyon kis pimasz volt. Ráadásul milyen bátor. Kézcsókom Ilonka néni drága, bocsásson meg.

 

Mari néni drága, pedig olyan kedves volt mindig, mikor jött hozzánk mosni és néhány nappal később vasalni. Nem is tudom, valahogy Mari néni „csak” mosónő volt és én iskolába jártam. Teccik tudni Mari néni, az egész ország úgy volt akkor, hogy csak mosónő. Aztán változott az idő, nagyobbacska lettem, Mari néni egyre ritkábban, kevesebbszer jött, aztán egyszer csak Juliska jött mosni, vasalni. Látja, kedves Mari néni, most sok sok év után emlékezem. Kezét csókolom! Köszönöm a tiszta ingeket, alsónadrágokat és zsebkendőket. Köszönöm. Kezét csókolom Mari néni!

 

A kubikos kocsis barátom, aki egy lóval, a négyszögletes kocsival hordta az utcáról a földet és a kubikosok, akik lapátoltak, ti nem is tudjátok, apám nyakon vágott, mikor kereste a cigarettáit, azokat, melyeket nektek hordtam ki, hogy megengedjétek fölülni a kocsira,... Szervusztok barátaim, az út, amit építettetek, még ma is remek! Köszönöm barátaim, az egész utca barátotok. Istenem, még csak 8 éves múltam és már hány embernek kell köszönetet mondani, mennyi, mennyi tartozást kell visszafizetni! Gondolnátok?

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://shakespeare.blog.hu/api/trackback/id/tr798316038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

14742 2012.09.04. 17:50:20

De jóóóóóóó!:)))

179584 2012.09.04. 18:52:23

Köszönet a hasonló emlékek felidézéséért:)))

193936 2012.09.05. 15:51:31

Tetszett!

anton 2012.09.05. 17:54:38

VÉGRE! Megérkezett várva várt Messiásotok. Egy bátor magát „Daflics Ezredes” -nek tituláló bűntett előéletű kancigány Bagó Ferenc, Pécsett gőzerővel szervezi az első egyenruhás fegyveres cigánygárdát, Cigányország védelmére. További bővebb információ: Pécsi Romák Egyesülete 7621 Pécs, Rákóczi út 55. www.facebook.com/bago.ferenc.58 Lehet adományozni, az Ezredes Úr saját facebook felhívása: ===================== Számla szám amire az adományokat lehet küldeni lehet párszázforint vagy párezer forint a fegyverek érdekében megértelek benneteket hogy szegények vagytok de a cél érdekében ha támogatni akartok és a közös harcunkért erre a bank számlára kérlek utaljatok át. és ne felejtsétek én nekem egy forint nem kell ebből! én mindig feltuntetem a beutalo oszegek novekedeset is kimutaton és akártelefon közpotot keresztul is érvényesitem hogy bárrki megtudja kérdezni mennyi oszeg érkezet be! én nem vagyok se rablo se gyilkos se sikkasztó! aki a mi érdekünkértés a harcunért adományokat illetve pénzt adnak! figyelhetitek eztmindig a facebokon. hogy az összeg mire megy el. és mien eszközöket és dolgokat ruhákat veszek a roma és a nem roma katonáimnak! ez egy fegvyeres testület lesz akik védeni fogják a mi szabadságunakt az ösziteségünket és az igazságunakt. számlaszám: 10402434-867225157-54481007 köszönöm a figyelmet! Daflics Ezredes

CsipkeRózsa 2016.06.13. 18:43:09

Folytatod ezt a szép megköszönő megemlékezést a további éveidről is?
süti beállítások módosítása